Къща-музей "Емилиян Станев" - Велико Търново, ул. "Никола Златарски" № 20. Отворено е за посещения от вторник до събота включително от 09 до 17 часа. Почивни дни - неделя и понеделник. За повече информация и резервации - тел. 062/ 62 19 25
Колко проста е идеята за Бога! Съвсем проста. Очевидно тя е възникнала от нуждата на човека да си представи света единен, опростен чрез силата и волята на една висша сила. От същата нужда се е създала и държавата.
 
Писател български – нови изследвания за Емилиян Станев
В края на 2007 година, обявена от ЮНЕСКО за година на Емилиян Станев, излезе от печат сборник статии и научни съобщения от проведената през април Научна конференция, посветена на 100-годишнината от рождението на писателя.
Книгата спечели конкурс на Министерството на културата, а изданието бе реализирано и с финансовата подкрепа на общината на град Елена.
В сборника са включени 35 доклада от български и чуждестранни учени - изследвачи на Емилиян-Станевото творчество. Подборът на редакционната колегия, проф. Иван Сарандев и Радка Пенчева, акцентира върху приносните моменти в новите изследвания за писателя. Сред тях виждаме имената на Иван Сарандев, Георги Бакалов, Елка Константинова, Севелина Гьорова, Светлозар Игов, Диана Иванова, Дьорд Сонди, Дитмар Ендлер, Каталина Пую, Владимир Кржиш и др.
"Неслучайно 100-годишнината от рождението на Емилиян Станев е включена в календара на ЮНЕСКО, а самият писател бе обявен за личност на България за 2007 година – отбелязва в приветствието си към научния
форум проф. Стефан Данаилов. – Убеден съм, че юбилейната научна конференция ще разкрие още по-задълбочено непреходността на творчеството на именития писател" – пожелание, което изцяло се оправда от представените доклади.Освен поздравителния адрес към участниците в конференцията на проф. Стефан Данаилов, министър на културата, под чийто патронаж се проведоха инициативите, посветени на годишнината, публикувани са и приветствията на Вихрен Чернокожев, зам.-директор на Института за литература при БАН и на Румяна Пашалийска, директор на Националния литературен музей.
Сборникът "Писател български" е книга, която заслужено привлече вниманието на всички познавачи на българската литература.
През 2007 г. излязоха от печат следните издания, посветени на годишнината: "Емилиян Станев. Литературни анкети на проф. Иван Сарандев; "Спомени за Емилиян Станев", сътавител - Радка Пенчева; "Писател български" Сборник статии; Емилиян Станев (1907 - 2007). Библиография, Избрани произведения в 4 тома и др.
Всички права запазени © Къща-музей "Емилиян Станев" Велико Търново. Webdesign Sunstorm studio