Къща-музей "Емилиян Станев" - Велико Търново, ул. "Никола Златарски" № 20. Отворено е за посещения от вторник до събота включително от 09 до 17 часа. Почивни дни - неделя и понеделник. За повече информация и резервации - тел. 0879 83 27 49
Към всичко подхождай с любов - към цветето, към дървото, към птицата и човека, дори когато той не заслужава такова чувство. Иначе няма да разбираш, тоест - да прощаваш.
 
В сърцето на старо Търново, в близост до етнографския комплекс Самоводска чаршия, на улица "Никола Златарски" се намира родната къща на класика на българската литература Емилиян Станев. Великотърновският дом на писателя, както наричат музея, изцяло руши представата ни за типичен музей — със стъклени шкафове, битови предмети, много документи. Цялостният художествен проект е на режисьора Въло Радев (в колектив с Иван Халачев, Константин Джидров, Николай Минчев, Скарлет Зидарова). Комплексът обхваща две сгради, една срещу друга. Къщата-музей е дело на арх. Христо Коев. Другата — е фонд към музея, където се съхранява архивът на Емилиян Станев, има зала за срещи и административна част. Макар и различни, двете сгради са стиличстично сходни.
Изграждането на музея е продължило цели шест години и на 5 май 1987 г. в чeст на 80-годишнината от рождението на Емилиян Станев е бил открит.
Музеят е работил по много издателски проекти и е организатор и съорганизатор на представяния на български книги и автори. През 2007 година се навършиха 100 години от рождението на писателя.
Къщата музей е построена на мястото на родната къща на писателя, където той е живял от раждането си през 1907 г. до 1922 г., когато семейството му се преселва в град Елена. Нищо от нейния автентичен вид не е било съхранено. Днeс само първия етаж на архитектурното разпределение е запазено, за да бъде отделена рожденната стая на големия майстор на словото. Когато пристъпите прага, ще ви посрещне символно-ритуална музика, на фона на която можете да разгледате родословното дърво на Емилиян Станев. Тук можете да видите и пишещата машина "Ремингтон", на която е писал всичките си творби и която е ползвана преди това от друг голям български писател —Светослав Минков.
 
Google
 
Всички права запазени © Къща-музей "Емилиян Станев" Велико Търново. Webdesign Sunstorm studio