Къща-музей "Емилиян Станев" - Велико Търново, ул. "Никола Златарски" № 20. Отворено е за посещения от вторник до събота включително от 09 до 17 часа. Почивни дни - неделя и понеделник. За повече информация и резервации - тел. 062/ 62 19 25
Бележки върху коректурите на "Антихрист"
Към всичко подхождай с любов - към цветето, към дървото, към птицата и човека, дори когато той не заслужава такова чувство. Иначе няма да разбираш, тоест - да прощаваш.
 
Основен дарител на Къщата музей "Емилиян Станев" във Велико Търново е съпругата на писателя - Надежда Станева. Тя е родена през 1911 година, завършила е история в СУ "Св. Климент Охридски", била е учителка, а по-късно е била служител в Министерството на народната просвета. Владеела е свободно френски език и нейно дело са редица преводи от френски и руски език. Повече за преводите вижте тук ...
Надежда Станева беше човек с усет към историята и с огромна отговорност към делото на Емилиян Станев. Поради тази причина тя дарява на къщата музей личния архив на Емилиян Станев, библиотеката му, много негови вещи и др. Всички експонати се съхраняват грижливо и са на разположение на изследвачите на Емилиян-Станевото творчество и на биографията му.
Сред дарителите на къщата музей срещаме имената на проф. Елка Константинова, Христо Медникаров, Антоанета Янкова, арх. Константин Пеев, Боряна Пенчева, инж. Стефан Нойков и др. - писатели и културни дейци, автори на спомени за Емилиян Станев; На К&К Електроникс за дарения телевизор - навременен и неоценим жест, който няма да забравим!
На всички дарители изказваме огромната си благодарност!
Снимки на Надежда Н.
Станева, съхранявани в Къща- музей във Велико Търново
Надежда Станева с приятелки На път за крепостта Червен - 1969 г. В Мелник - 1963 или 1964 г. С Веса Станишева в Рила
Надежда Станева с приятелки
На път за крепостта Червен - 1969 г. В Мелник - 1963 или 1964 г.
С Веса Станишева в Рила
Сред природата В Личфийлд, Англия - 05.10.1969 год. С Ирина Талева на вилата на Талеви 1976 год. На път за Мальовица - 1955 год.
Сред природата В Личфийлд, Англия - 05.10.1969 год. С Ирина Талева на вилата на Талеви 1976 г. На път за Мальовица - 1955 год.
Надежда Станева се омъжва за Емилиян Станев през 1949 година. По време на съвместния им живот води свой дневник, който сам по себе си е много интересен. Въз основа на дневника Надежда Станева издава две книги - "Дневник с продължение" и "Ден след ден", които са безценни в познанието за писателя. В късните години на живота си издава книгата "Отминалото", в коята търси корените на своя род от гр. Нова Загора. С тази книга още веднъж доказва способностита си на талантлив документалист, разчитайки архивите на семейството си. Нейната майка, Стефана Кожухарова, е била начална учителка, завършила е старозагорската гимназия, където е била съученичка на поета Николай Лилиев. Баща и, Никола Кожухаров, е един от първите основатели на кооперативното движение у нас.
Програмата за тържествата в PDF формат, можете да видите или изтеглите тук ...
 
Всички права запазени © Къща-музей "Емилиян Станев" Велико Търново. Webdesign Sunstorm studio